Kuchařský slovník

Marinování

Marinování

Marinování je termín pro postup ukládání masa, zeleniny, sýrů nebo hub do směsi koření, oleje a octa či vína, a…
Číst více
Tažení

Tažení

Výraz „tažení“ – a od toho odvozený pojem tažené maso, případně tažený vývar – značí pomalý proces vaření či pečení.…
Číst více
Redukování

Redukování

Když kuchař redukuje, pak, jak už samotný název napovídá, odvařuje – čili zmenšuje – obsah určité tekutiny. Jde o využití…
Číst více
Sous-vide

Sous-vide

Pojem sous-vide (v překladu „ve vakuu“) pocházející z francouzštiny značí kuchařskou metodu, při níž se potraviny připravují ve vodní lázni…
Číst více
Glazování

Glazování

Rychlou metodou glazování kuchař vytvoří na potravinách hladký a lesklý povrch, který se někdy nazývá glazura. Glazovat se dá různými…
Číst více
Pasírování

Pasírování

Pojem pasírování pochází z německého slova passieren (původně z francouzského passer neboli procházet). Pokud něco pasírujete, pak to znamená, že…
Číst více
Gratinování

Gratinování

Francouzština obohatila slovník gastronomických pojmů o velké množství výrazů. Jedním z nich je i gratinování, které v překladu znamená jednoduše zapékání.…
Číst více
Flambování

Flambování

Slovo flambování pochází z francouzského slova flamber, tedy hořet. Jak už název napovídá, jde o techniku opalování různých pokrmů silnějším…
Číst více
Blanšírování

Blanšírování

Technika blanšírování získala název z francouzského slova blanchir, které znamená „zbělit“. Jedná se o úpravu zeleniny, ovoce, hub či masa,…
Číst více