Hovězí svíčková pečeně

Hovězí svíčková je jedním z nejoblíbenějších jídel u nás. Připravte si proto tuto pochoutku díky našemu receptu na pravou hovězí svíčkovou.

5-8 porcí

Ingredience:

  • Hovězí zadní (řeznicky očištěné – ořech, loupaná plec, falešná svíčková, vrchní šál, váleček) 1,5–2 kg
  • Vz. špek 150g
  • Sádlo 100g
  • Tuk 1,5dcl
  • Sůl 20g
  • Divoké koření 4g
  • Cukr 40g
  • Ocet 6cl
  • Plnotučná hořčice – pol. lžíce
  • Citron 1ks
  • Cibule 150g
  • Mrkev 200g
  • Petržel 200g
  • Celer 200g
  • Hovězí vývar
  • Smetana 33% 0,4-0,5l

Postup přípravy hovězí svíčkové:

  1. Maso našpikujeme špekem nakrájeným na hranolky 0,5×05 cm, zavážeme provázkem do válečku a osolíme.
  2. Připravíme si zeleninu (cibuli na kostičky, kořenovou zeleninu na větší kostičky) a nízký hrnec, který se nám vejde do trouby (pokud ho nemáme, základ uděláme v jiném hrnci a hotový ho přelijeme do vyššího pekáče nebo jiné nádoby vhodné do trouby). Odkrojíme špalek sádla a do rozpáleného tuku přilijeme olej. Na něj hodíme cibuli a orestujeme do sklovata. Poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a do plátna uvázané divoké koření a na kostičky nakrájený špek. Orestujeme do zlatova, poté přidáme na měsíčky nakrájený citron bez kůry a lžičku plnotučné hořčice.
  3. Základ v hrnci shrneme na jednu stranu a na volnou část vložíme maso, které opečeme ze všech stran. Do základu přisypeme cukr a během opékání masa základ pečlivě mícháme. Když začne základ karamelizovat, přilijeme (ale opatrně!) ocet, chvilku necháme odpařit a zalijeme vývarem (nejlépe vlažným) do výšky 2/3 masa.
    Základ přivedeme k varu, ochutnáme a případně doladíme sladkost, kyselost a dosolíme. Dáme do trouby, přiklopíme a pečeme na 140-150 °C cca 3-4 hodiny do měkka. Během pečení dvakrát až třikrát otočíme maso.
  4. Měkké maso vyjmeme a uchováme teplé, provázek sundáme později. Ze základu ještě vyndáme sáček s kořením a zbytek základu rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přilijeme smetanu. V případě, že je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem, v případě, že je řídká, dohustíme máslovou jíškou.
  5. Povaříme 15-20 minut, dochutíme solí, popřípadě cukrem nebo převařeným octem.
  6. Nakonec rozvaříme maso a nakrájíme ho na plátky.
  7. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Víte jak umíchat ten nejlepší tatarák?

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.