Hovězí svíčková pečeně

Svíčková je jedním z nejoblíbenějších jídel u nás. Připravte si proto tuto pochoutku díky našemu receptu na pravou hovězí svíčkovou.

5-8 porcí

Ingredience:

  • Hovězí zadní (druh viz postup)
  • Vz. Špek 150g
  • Sádlo 100g
  • Tuk 1,5dcl
  • Sůl 20g
  • Divoké koření 4g
  • Cukr 40g
  • Ocet 6cl
  • Plnotučná hořčice – pol. Lžíce
  • Citron 1ks
  • Cibule 150g 
  • Mrkev 200g
  • Petržel 200g
  • Celer 200g 
  • Hovězí vývar
  • Smetana 33% 0,4-0,5

Postup:

Řeznicky očištěné hovězí zadní – ořech, loupaná plec, falešná svíčková, vrchní šál, váleček.

Maso našpikujeme špekem nakrájeným na hranolky 0,5*0,5 a zavážeme provázkem do válečku a osolíme.

Dále si připravíme zeleninu, cibuli na kostičky, kořenovou zeleninu na větší kostičky, do nízkého hrnce, který se nám vejde do trouby (když ho nemáme, základ uděláme v jiném hrnci a hotový ho přelijeme do vyššího pekáče nebo jiné nádoby vhodné do trouby)odkrojíme špalek sádla a přilijeme olej do rozpáleného tuku, hodíme cibuli a orestujeme do sklovata, poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, do plátna uvážeme divoké koření a na kostičky nakrájený špek, dále orestujeme do zlatova poté přidáme, na měsíčky nakrájený citron bez kůry a lžičku plnotučné hořčice.

Základ v hrnci shrneme na jednu stranu a na volnou část vložíme maso a opečeme ze všech stran, do základu přisypeme cukr a během opékání masa základ pečlivě mícháme, když začíná základ karamelizovat přilijeme ocet (opatrně má to tah), chvilku necháme odpařit a zalijeme vývarem (nejlépe vlažným) do 2/3 masa.

Základ přivedeme k varu a ochutnáme, případně doladíme sladkost, kyselost a dosolíme – opatrně jestli jsme měli již slaný vývar. Dále dáme do trouby, přiklopíme a pečeme na 140oC 150oC cca 3-4 hodiny do měkka, během pečení 2-3 otočíme maso.

Měkké maso vyjmeme a uchováme teplé, provázek sundáme později, ze základu ještě vyndáme sáček s kořením a zbytek základu rozmixujeme tyčovým mixérem, poté přilijeme smetanu v případě, že je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem, v případě že je řídká dohustíme máslovou jíškou.

Provaříme 15-20 minut, dochutíme solí popřípadě cukrem nebo převařeným octem. Nakonec rozvaříme maso, nakrájíme na plátky a můžeme podávat s houskovým knedlíkem.