Hovězí žebra pečená na kořenové zelenině a černém pivu

To musíte vyzkoušet! Jedinečný recept na pečená hovězí žebra.

Ingredience:

  • Hov. žebra vyzrálá z masného plemene
  • Cibule 150g
  • Mrkev 150g
  • Petržel 150g
  • Celer 100g
  • Divoké koření – pár kuliček a lístečků bobkového listu
  • Protlak 100g
  • Sůl 30g
  • Černé pivo 0,5l
  • Sádlo v. 100g

Postup:

Oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka (celer na kostičky), vše orestujeme na sádle v pekáči nebo v hrnci, který můžeme dát do trouby když cibulka zesklovatí přidáme protlak který 2-3 minuty orestujeme a zalijeme pivem a troškou vody, základ rozmícháme, přidáme hovězí žebra a divoké koření se solí. Je nutné, aby žebra byla ze ¾ ponořená v základu.

Pekáč nebo hrnec vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přiklopené 2,5 hod. Během pečení maso obracíme a přeléváme, po 2,5 hod maso odklopíme a dopékáme na nižší teplotu 160°C, během pečení není nutné dolévat tekutinu pokud se vám nevypeče což je nepravděpodobné. Když je maso měkké a opečené vyndáme ho a uschováme na teplém místě.

Výpek necháme povařit na sporáku, aby se zredukoval o 1/3, a dohustíme jíškou nebo nastrouhaným bramborem. Ještě provaříme minimálně 15 minut. Dochutíme solí, pepřem, a když se sám sos zdá nahořklý můžeme přidat lžičku třtinového cukru nebo medu. Teplá žebra přeléváme omáčkou, ve které nám zůstala kořenová zelenina a cibule, ideální příloha je chléb nebo brambor vařený ve slupce.