Hovězí žebra pečená na kořenové zelenině a černém pivu

To musíte vyzkoušet! Přinášíme jedinečný recept na pečená hovězí žebra.

Ingredience:

  • Hov. žebra vyzrálá z masného plemene
  • Cibule 150 g
  • Mrkev 150 g
  • Petržel 150 g
  • Celer 100 g
  • Divoké koření – pár kuliček a lístečků bobkového listu
  • Protlak 100 g
  • Sůl 30 g
  • Černé pivo 0,5 l
  • Sádlo vepřové 100 g

Postup:

Oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka (celer na kostičky). Vše orestujeme na sádle v pekáči nebo v hrnci, který můžeme dát do trouby. Když cibulka zesklovatí, přidáme protlak, který 2-3 minuty orestujeme a poté zalijeme pivem a troškou vody. Základ rozmícháme, přidáme hovězí žebra a divoké koření se solí. Je nutné, aby žebra byla ze ¾ ponořená v základu.

Pekáč nebo hrnec vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přiklopené 2,5 hod. Během pečení maso obracíme a přeléváme, po 2,5 hod maso odklopíme a dopékáme na nižší teplotu 160 °C. Během pečení není nutné dolévat tekutinu, pokud se vám nevypeče, což je nepravděpodobné. Když je maso měkké a opečené, vyndáme ho a uschováme na teplém místě.

Výpek necháme povařit na sporáku, aby se zredukoval o 1/3, a dohustíme jíškou nebo nastrouhaným bramborem. Poté ještě minimálně 15 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Pokud se nám sos zdá nahořklý, můžeme přidat lžičku třtinového cukru nebo medu. Teplá žebra přeléváme omáčkou, ve které nám zůstala kořenová zelenina a cibule. Ideální příloha je chléb nebo brambor vařený ve slupce.

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Víte jak umíchat ten nejlepší tatarák?

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.