Hovězí kližka na sladko

Vyzkoušejte netradiční recept na hovězí kližku, která je připravována na sladko.

(5 porcí)

Ingredience:

  • 1 kg hovězí kližka
  • 1l hovězího vývaru
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • ¼ celeru
  • 130g špeku
  • bobkový list
  • 3 malé cibule
  • 20g rozinek
  • 20g vlašských ořechu
  • 2Pl povidel
  • muškátový oříšek
  • mletá skořice
  • 1 PL strouhaného perníku
  • 30g másla
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou a omytou kližku si osušíme a nakrájíme na větší kousky. Připravíme si cibuli a zeleninu, kterou si nakrájíme. Namočíme si rozinky.

Do rozpáleného hrnce přidáme nakrájený špek a orestujeme, přidáme cibuli a zeleninu. Vše restujeme do zlatova. Do orestovaného základu přidáme maso, osolíme, opepříme a zatáhneme. Zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list a pomalu dusíme do změknutí.

Maso vyndáme a omáčku přepasírujeme. Do omáčky přidáme rozsekané vlašské ořechy, ochutíme muškátovým květem a skořicí, popř. solí a pepřem. Zasypeme perníkem a lehce provaříme. Přidáme rozinky a změklé máslo, které zašleháme do omáčky.

Podáváme s haluškami, lokšemi či špetzlemi.