Hovězí roštěná dušená se sušenými rajčaty a olivami

Přinášíme vám recept na další specialitu z naší kuchyně. Tentokrát je to recept na hovězí roštěnou, dušenou se sušenými rajčaty a olivami. Přejeme dobrou chuť! 🙂

5 porcí

Suroviny:

  • Hovězí roštěná (nízká) 0,75-1kg 
  • Sůl, pepř
  • Cibule 200g
  • Řapíkatý celer 150g
  • Mrkev 100g
  • Sušená rajčata 200g
  • Olivy 100g
  • Brusinkový kompot 60g
  • Tymián, rozmarýn – pár větviček
  • Hovězí vývar
  • Olivový olej 1,5dcl

Postup:

Roštěnku nakrájíme, na 1,5 cm vysoké plátky, které nasolíme a opepříme do hrnce, ve kterém budeme maso dusit, nalijeme olivový olej a důkladně rozpálíme, plátky masa zprudka opečeme po obou stranách, necháme stranou.

Do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer, orestujeme, až cibule začne zlátnout, poté zalijeme vývarem a drcenými rajčaty, dále přidáme ¼ rozkrájené sušené rajčata, přepůlené olivy, bylinky a brusinky, mírně dosolíme a přidáme maso, které v základu dusíme do měkka cca 1 hodinu, poté maso vyjmeme, omáčku zredukujeme do husté konzistence, přidáme víno, popřípadě dohustíme tmavou jíškou a omáčku dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.

Vhodné přílohy jsou: rýže, tagliatele nebo bramborové noky.