Hovězí vývar

Zahrádka je otevřena!

Od 11. 5. je pro Vás otevřené posezení na naší zahrádce, a to dle standardní otevírací doby. Jsme vybaveni i proti všelijakým rozmarům počasí – terasa je zastřešená a k dispozici máme deky i teplomety. Tak neváhejte a zastavte se u nás. Moc se na Vás těšíme!

Dobrý hovězí vývar má být čirý bez sraženin krve a jiných nečistot s malou vrstvou tuku na povrchu a jemnou chutí po divokém koření, zelenině a hovězím mase. Se zeleninou to nepřeháníme (po mrkvi je vývar sladký a zabarví se do oranžova a celer je hodně aromatický).

Ingredience:

  • Hovězí žebra s masem 0,5 kg
  • Morkové kosti 0,5 kg
  • Kosti harfy 1,5 kg
  • Sůl, 50 g divokého koření, pár kuliček a lístků bobkového listu
  • Mrkev 0,3 kg
  • Petržel 0,3 kg
  • Celer 0,3 kg
  • Petržel (plochá – kadeřavá)
  • Libeček
  • Pórek 0,2 g
  • Voda Gl.

Postup:

Kosti dáme zatáhnout do trouby předehřáté na 220 °C na cca 15 minut. Počkáme, až jsou mírně dozlatova opečené. Mezitím v hrnci na sucho opražíme divoké koření a zalijeme vodou do ¾ hrnce. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, pórek (vcelku), přivedeme k varu a vložíme pečené kosti. Necháme vařit cca 2 minuty.

Zprudka zavaříme a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce probublával. Nakonec osolíme a přidáme bylinky. Pokud se na vývaru vytvoří pěna, sesbíráme ji naběračkou nebo jemným sítkem. Táhnout vývar necháme minimálně 5 hodin, ale můžeme až 10 hodin. Poté vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno (nejlepší jsou staré pleny). Maso z kostí obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme (pokud budeme vývar používat na polévku, uvaříme si v něm novou). Nakonec dosolíme.

Tip č. 1: Pokud chceme mít vývar světlý, kosti nepečeme, ale spaříme je ve vroucí vodě.

Tip č. 2: Lze udělat i tzv. dvojitý vývar. Po 5 hodinách tažení vyjmeme kosti a maso a upečeme nové kosti. Ty do vývaru vložíme, necháme lehce zavařit a táhneme znovu 5 hodin.
Vývar během vaření nemusíme hlídat, takže je výhodné nechat ho pracovat přes noc.

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Víte jak umíchat ten nejlepší tatarák?

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.