Recept na tatarský biftek (tatarák)

Tataráky z Angusfarm jsou vyhlášené široko daleko. Přinášíme hned dva recepty dva recepty z naší kuchyně. První tatarský biftek zvítězil na Mistrovství ČR v míchání tataráku 2018, druhý patří mezi „klasické“ stálice na našem menu.

Videorecept – vítězný Tatarák dle receptury vítěze z MČR 2019 v míchání tataráku

Recept na umíchání nejlepšího tataráku pro rok 2019, který zvítězil v soutěži Mistrovství ČR v míchání tataráku – ATB 2019.

Ingredience (4 porce):

  • 500 g hovězí kýty z plemene Angus (ořech)
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky lanýžového oleje
  • 2 čajové lžičky kečupu
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 10 g pažitky
  • 10 g tymiánu
  • 10 g rozmarýnu
  • 1 střední červená cibule
  • sůl, pepř

Hovězí maso nameleme spíše nahrubo. V Angusfarm ho meleme na 3 mm hrubosti. Nakrájíme si bylinky a červenou cibulku hezky najemno. Maso smícháme se všemi ingrediencemi a máme hotovo. Nezapomeneme tatarák před servírováním řádně ochutnat. Případně ho můžeme dosolit.

Topinky připravujeme tzv. na sucho – bez oleje. Důležité je vybrat vhodný druh chleba. V Angusfarm topinky připravujeme z kváskového chleba z řemeslných pekáren.

Tatarský biftekVítězný tatarský biftek

„Klasický“ tatarák

Ingredience:

  • Hovězí zadní nebo svíčková
  • Vajíčko (žloutek)
  • Sůl
  • Pepř
  • Šalotka
  • Kmín
  • Paprika (koření)
  • Olivový olej (za studena lisovaný)

Postup:

Na mletou hromádku masa (odstátou v pokojové teplotě), kde je zpravidla žloutek uprostřed, nasypeme přiměřeně základní koření, jako je sůl a pepř, pak přidáme na jemno nasekanou šalotku a dle chuti i špetku kmínu a papriky.

Mícháme vidličkou a můžeme si pomoci také lžící, o kterou si hromádku masa přidržujeme, aby nám naše dílo neuteklo z talíře.

Důkladně promícháme a ochutnáme. Přidáme lehce olivového oleje (pozor – jen toho za studena lisovaného). Zpravidla je lepší dát koření méně, obzvláště pozor na sůl a pepř, a podle potřeby pak přidáme. Stále by měla převládat chuť masa nad čímkoliv jiným. Můžeme si pro sebe postupně vyzkoušet různé varianty koření a najít si tak tu nejlepší kombinaci.
Po umíchání naservírujeme maso na toast nebo topinku, kterou lehce natřeme česnekem.

Doporučujeme popíjet k tataráku dobré bílé víno, budete překvapeni, jak úžasná je to kombinace.

Mletí masa: ve většině restaurací se dnes maso mele. My volíme hrubší šajbu 4 mm. Při škrábání je maso delší dobu vystaveno působení vzduchu a může hnědnout, v důsledku čehož nevypadá pak na talíři příliš lákavě. U svíčkové je nejlepší maso jemně nasekat ostrým nožem, jelikož je velice jemné.

10 tipů pro ten nejlepší tatarákový zážitek

  1. Maso je nejdůležitější ingrediencí. Musí být z masného plemene skotu – např. Aberdeen Angus nebo Galloway – a mělo by zrát pouze cca 10 dní.
  2. Nejlepší je libové zadní.
  3. Maso by se po vyjmutí z chladu mělo nechat odpočinout v pokojové teplotě (zhruba 30 minut).
  4. Při škrábání hrozí hnědnutí masa, proto se dnes ve většině restaurací provádí spíše mletí.
  5. Každý volí jiné ingredience, které se s masem smíchají, záleží na chuti každého. Nicméně měla by platit zásada: méně znamená více.
  6. Kečupu, hořčice či worchestrové omáčky, pokud už musí být, stačí jen kapka.
  7. Ať už použijete jakékoliv ingredience, vždy by měla ve finále převládat chuť masa.
  8. Nebraňte se zvolit i jinou přílohu než topinky s česnekem na oleji. Speciálně dochucené tataráky si přímo žádají lehčí variantu např. samotného opečeného toastu.
  9. K tataráku se nejlépe hodí bílé víno, ale k topince s česnekem dobře sedne i vychlazené pivo.
  10. Nebojte se experimentů. Hovězí tatarák je klasika, ale rozhodně byste si neměli nechat ujít také srnčí, lososový nebo tuňákový. A co takhle vegetariánská varianta z lilku či řepy?

Pokud již zvládáte umíchat ten nejlepší tatarák, doporučujeme vám další z našich receptů. Podívejte se na kompletního průvodce přípravou a grilováním hovězích steaků!

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Víte jak umíchat ten nejlepší tatarák?

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.