Tatarský biftek (tatarák)

Vyzkoušejte recept na nejlepší tatarský biftek, posvěcený mistrovstvím republiky v míchání tataráku!

Ve většině restaurací se dnes maso mele. My volíme hrubší šajbu 4 mm. Při škrábání je maso delší dobu vystaveno působení vzduchu a může hnědnout, pak nevypadá na talíři tak lákavě. U svíčkové je nejlepší maso jemně nasekat ostrým nožem, jelikož je tento druh masa velice jemný.

Ingredience:

  • Hovězí zadní nebo svíčková
  • Vajíčko (žloutek)
  • Sůl
  • Pepř
  • Šalotka
  • Kmín
  • Paprika (koření)
  • Olivový olej (za studena lisovaný)

Postup:

Namletou hromádku masa v pokojové teplotě, kde je zpravidla žloutek uprostřed, nasypeme přiměřeně základní koření jako je sůl a pepř, pak přidáme na jemno nasekanou šalotku a dle chuti i špetku kmínu a papriky.

Mícháme vidličkou a v druhé ruce můžeme použít lžíci, o kterou si hromádku masa přidržujeme, aby nám naše dílo neuteklo z talíře.

Důkladně promícháme a ochutnáme. Přidáme lehce olivového oleje, ale jen za studena lisovaný. Zpravidla je lepší dát koření méně, obzvláště pozor na sůl a pepř, podle potřeby pak přidat. Stále by měla převládat chuť masa, než čehokoliv jiného. Můžeme si pro sebe postupně vyzkoušet různé varianty koření a najít si tak tu nejlepší kombinaci.
Pak už jen servírujeme na toast, nebo topinku, kterou lehce natřeme česnekem.

Vyzkoušejte s bílým vínem, budete překvapeni, jak úžasná je to kombinace.