Recepty z hovězího masa Angus

Recept na tatarský biftek (tatarák)

U nás se na tataráky specializujeme a proto vám přinášíme hned dva recepty. První recept je na vítězný tatarský biftek z mistrovství ČR v míchání tataráků, a druhý na umíchání „klasické“ varianty.

Vítězný tatarák ATB 2018

Nový recept na umíchání nejlepšího tataráku pro rok 2018, který zvítězil v soutěži Mistrovství ČR v míchání tataráku – ATB 2018.

Ingredience:

  • maso 90g
  • vajíčko
  • lžička cibule
  • větší lžička soli
  • lžička mleté papriky
  • lžička kečupu, hořčice
  • větší lžička pažitky

Na následné dochucení:

  • větší lžička olivového oleje
  • větší lžička červeného suchého vína
  • půlka malé lžičky dijonské hořčice
  • malá lžička kaparů

Základní ingredience důkladně zamícháme a poté přidáme olej, víno, dijonskou hořčici a kapary. Vše ještě jednou promícháme a dochutíme většími kousky soli.

Vítězný tatarský biftek

„Klasický“ tatarák

Ingredience:

  • Hovězí zadní nebo svíčková
  • Vajíčko (žloutek)
  • Sůl
  • Pepř
  • Šalotka
  • Kmín
  • Paprika (koření)
  • Olivový olej (za studena lisovaný)

Postup:

Namletou hromádku masa v pokojové teplotě, kde je zpravidla žloutek uprostřed, nasypeme přiměřeně základní koření jako je sůl a pepř, pak přidáme na jemno nasekanou šalotku a dle chuti i špetku kmínu a papriky.

Mícháme vidličkou a v druhé ruce můžeme použít lžíci, o kterou si hromádku masa přidržujeme, aby nám naše dílo neuteklo z talíře.

Důkladně promícháme a ochutnáme. Přidáme lehce olivového oleje, ale jen za studena lisovaný. Zpravidla je lepší dát koření méně, obzvláště pozor na sůl a pepř, podle potřeby pak přidat. Stále by měla převládat chuť masa, než čehokoliv jiného. Můžeme si pro sebe postupně vyzkoušet různé varianty koření a najít si tak tu nejlepší kombinaci.
Pak už jen servírujeme na toast, nebo topinku, kterou lehce natřeme česnekem.

Vyzkoušejte s bílým vínem, budete překvapeni, jak úžasná je to kombinace.

Mletí masa:  ve většině restaurací se dnes maso mele. My volíme hrubší šajbu 4 mm. Při škrábání je maso delší dobu vystaveno působení vzduchu a může hnědnout, pak nevypadá na talíři tak lákavě. U svíčkové je nejlepší maso jemně nasekat ostrým nožem, jelikož je tento druh masa velice jemný.

10 tipů pro ten nejlepší tatarákový zážitek

  1. Maso je nejdůležitější ingrediencí. Musí být z masného plemene skotu – např. Aberdeen Angus nebo Galloway – a mělo by zrát pouze cca 10 dní.
  2. Nejlepší je libové zadní.
  3. Maso by se po vyjmutí z chladu mělo nechat odpočinout v pokojové teplotě (zhruba 30 minut).
  4. Při škrábání hrozí hnědnutí masa, proto se dnes ve většině restaurací provádí spíše mletí.
  5. Každý volí jiné ingredience, které se s masem smíchají, záleží na chuti každého. Nicméně měla by platit zásada: méně znamená více.
  6. Kečupu, hořčice či worchestrové omáčky, pokud už musí být, stačí jen kapka.
  7. Ať už použijete jakékoliv ingredience, vždy by měla ve finále převládat chuť masa.
  8. Nebraňte se zvolit i jinou přílohu než topinky s česnekem na oleji. Speciálně dochucené tataráky si přímo žádají lehčí variantu např. samotného opečeného toastu.
  9. K tataráku se nejlépe hodí bílé víno, ale k topince s česnekem dobře sedne i vychlazené pivo.
  10. Nebojte se experimentů. Hovězí tatarák je klasika, ale rozhodně byste si neměli nechat ujít také srnčí, lososový nebo tuňákový. A co takhle vegetariánská varianta z lilku či řepy?

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Víte jak umíchat ten nejlepší tatarák?

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.