Recepty z hovězího masa Angus

Hovězí Angus burger

Přinášíme vám další recept z hovězího masa z naší kuchyně. Tentokrát vám prozradíme jak si můžete připravit ten nejlepší hamburger z hovězího masa plemene Angus. Součástí celého receptu je i recept na přípravu pravé domácí bulky.

Příprava surovin:

Z Angus mletého masa si vytvarujeme kulatou placku přibližně stejně velkou jako houska, ve které budeme burger podávat, váha na jednu porci je ideálně 200 g. V mase uděláme uprostřed menší důlek, aby se nám při pečení ve středu moc nezvedlo a bylo všude stejně vysoké.

Připravíme si zeleninu: červenou cibuli na slabá kolečka, okurku kyselou na plátky, masité rajče také na plátky, ledový salát na proužky. Na jeden burger stačí 3 kolečka cibule, rajčat i okurek.
Dresink si připravíme z majonézy a zakysané smetany v poměru 2:1, přidáme najemno nasekanou pažitku, trošku utřeného česneku, plnotučnou hořčici a sůl. Na jeden burger budeme potřebovat přibližně dvě polévkové lžíce.

Ještě si nakrájíme masitou slaninu na slabé plátky, ale zase ne moc, aby se při pečení nerozpadla. Na jeden burger stačí 2-3 plátky. A přidáme ještě kvalitní plátkový čedar.
Poslední věc, která nám chybí, je bulka, kterou si buď můžeme koupit u pekaře, nebo si upečeme svoji.

Domácí bulka (4 ks):

275 g hladké mouky, 170 ml teplé vody, 20 ml oleje, 20 g droždí, 6 g cukru krupice (1 a 1/2 lžičky), 1 vejce, ½ lžičky vody na potření.

Postup:

Do prosáté mouky přidáme sůl. Droždí s 5-10 ml vlažné vody a cukrem vymícháme do hladka, do zbytku vlažné vody přidáme olej a půlku rozkvedlaného vajíčka. Mouku i tekuté přísady smícháme dohromady a těsto důkladně propracujeme, nejlépe v robotu. Mělo by být lepkavé.
Poté těsto vyndáme z robota na poprášený vál a ještě minutu ho propracováváme. Vypracované těsto vrátíme do vysypané mísy, zakryjeme a necháme na teplém místě kynout 45 minut. Pak opět těsto vyklopíme a vytlačíme z něj velké bubliny. Rozdělíme ho na požadovaný počet bulek, které dlaní vypracujeme do kulatého tvaru. Bulky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme rozestupy 4-6 cm. Mírně je poplácáme, aby nebyly moc vysoké (stačí cca 4 cm), přikryjeme potravinovou fólií a necháme dokynout (20-30 minut). Vodu na potření smícháme s půlkou rozkvedlaného vajíčka a bulky potřeme. Pečeme na 200 °C 10 minut, pokud budeme chtít bulky tmavší, pak 13 minut. Po upečení bulky hned přikryjeme dvěma utěrkami, aby se trošku zapařily. A máme hotovo. Bulky vydrží v chladu 3-4 dny a můžeme je i zamrazit.

Burger:

Maso zprudka opékáme z obou stran ideálně na grilu, z každé strany cca 2 minuty, a během pečení osolíme a opepříme. Maso by mělo uvnitř zůstat růžové a šťavnaté. Na opečené maso vyskládáme cibuli, rajče, okurku a opečenou slaninu, přikryjeme plátkem čedaru a zapečeme v troubě, aby se rozpustil sýr (můžeme zapéct i na grilu pod pokličkou).

Rozřízneme housku a ze všech stran ji opečeme, aby trošku křupala. Na spodní polovinu natřeme pořádnou vrstvu dresinku, posypeme ji nasekaným salátem, na něj položíme zapečené maso a navrch dáme volské oko nejlépe s tekutým žloutkem. Burger zavřeme horní houskou a máme hotovo. Podáváme s hranolky a zbytkem dresinku.

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Víte jak umíchat ten nejlepší tatarák?

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.