Hovězí líčka jsou opravdová specialita, jejíž přípravy se ale vůbec nemusíte bát. S receptem od nás připravíte líčka na červeném víně jedna báseň.
Videorecept

Ingredience
- 800 g hovězích líček
- 500 ml červeného vína
- 1 l hovězího vývaru
- 50 g hovězího loje
- 100 g žampionů
- 200 g uzené slaniny
- 3 lžíce dvojitého rajčatového protlaku
- 100 g másla
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks celeru
- 1 ks řapíkatého celeru
- 1 ks cibule žluté
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 10 g rozmarýnu
- 1 lžíce medu
- sůl
Postup
Líčka osolíme a opepříme. V kastrolu je opečeme na hovězím loji.
Ve výpeku orestujeme nejdříve mrkev, celer a petržel do zlatova. Přidáme cibuli a řapíkatý celer a zeleninu ještě restujeme. Základ musí mít tmavou barvu. Do základu na konci restování přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření a rozmarýn.
Do zeleninového základu přidáme rajčatový protlak a krátce ho zarestujeme.
K zelenině přidáme líčka. Zamícháme je se zeleninou. Líčka zalijeme červeným vínem. Krátce je zavaříme. Přilijeme hovězí vývar.
Můžeme je péct v troubě nebo dusit na sporáku. V troubě zvolte teplotu 130 °C. Než vám líčka krásně změknou, bude to trvat zhruba 2-3 hodiny. Podobná doba bude třeba při dušení líček na sporáku. Každopádně je dusíme či pečeme do měkka.
Měkká líčka vyjmeme z kastrolu.
Omáčku procedíme přes jemné sítko a zredukujeme do požadované konzistence. Dochutíme ji solí, pepřem a medem. Na závěr do omáčky zašleháme máslo.
Na kostičky nakrájíme slaninu. Žampionu oloupeme a nakrájíme je na 6 kousků. Slaninu orestujeme. Na orestované slanině orestujeme žampiony. Na závěr k nim přidáme nakrájenou plocholistou petržel. Při servírování žampiony umístíme na líčka s omáčkou.
Hovězí líčka je ideální podávat s bramborovou kaší. Tu vás učit nebudeme 🙂 Ale pár tipů vám dáme.
- Použijte správný varný typ brambor – BC, C
- Brambory zkuste vařit (nebo péct) ve slupce
- Propasírujte je (kaše bude nadýchanější)
- Používejte buď kombinaci mléko+smetana nebo jen smetanu
- Nebojte se másla 🙂