Hovězí líčka jsou opravdová specialita, jejíž přípravy se ale vůbec nemusíte bát. S receptem od nás připravíte líčka na červeném víně jedna báseň.

Videorecept

Ingredience

  • 800 g hovězích líček
  • 500 ml červeného vína
  • 1 l hovězího vývaru
  • 50 g hovězího loje
  • 100 g žampionů
  • 200 g uzené slaniny
  • 3 lžíce dvojitého rajčatového protlaku
  • 100 g másla
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks celeru
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • 1 ks cibule žluté
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 10 g rozmarýnu
  • 1 lžíce medu
  • sůl

Postup

Líčka osolíme a opepříme. V kastrolu je opečeme na hovězím loji.

Ve výpeku orestujeme nejdříve mrkev, celer a petržel do zlatova. Přidáme cibuli a řapíkatý celer a zeleninu ještě restujeme. Základ musí mít tmavou barvu. Do základu na konci restování přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření a rozmarýn.

Do zeleninového základu přidáme rajčatový protlak a krátce ho zarestujeme.

K zelenině přidáme líčka. Zamícháme je se zeleninou. Líčka zalijeme červeným vínem. Krátce je zavaříme. Přilijeme hovězí vývar.

Můžeme je péct v troubě nebo dusit na sporáku. V troubě zvolte teplotu 130 °C. Než vám líčka krásně změknou, bude to trvat zhruba 2-3 hodiny. Podobná doba bude třeba při dušení líček na sporáku. Každopádně je dusíme či pečeme do měkka.

Měkká líčka vyjmeme z kastrolu.

Omáčku procedíme přes jemné sítko a zredukujeme do požadované konzistence. Dochutíme ji solí, pepřem a medem. Na závěr do omáčky zašleháme máslo.

Na kostičky nakrájíme slaninu. Žampionu oloupeme a nakrájíme je na 6 kousků. Slaninu orestujeme. Na orestované slanině orestujeme žampiony. Na závěr k nim přidáme nakrájenou plocholistou petržel. Při servírování žampiony umístíme na líčka s omáčkou.

Hovězí líčka je ideální podávat s bramborovou kaší. Tu vás učit nebudeme 🙂 Ale pár tipů vám dáme.

  • Použijte správný varný typ brambor – BC, C
  • Brambory zkuste vařit (nebo péct) ve slupce
  • Propasírujte je (kaše bude nadýchanější)
  • Používejte buď kombinaci mléko+smetana nebo jen smetanu
  • Nebojte se másla 🙂

Odebírejte newsletter plný zajímavých informací

Stáhněte si naši kuchařku receptů v PDF

Chcete ochutnat naše recepty?
Rádi vás uvídíme.