V prosinci se doma věnujeme mimo jiné pečení vánočního cukroví, a tak je dnešní rozhovor vlastně hezky tematický. Vyzpovídali jsme totiž naši paní cukrářku Dášu Richtářovou, pro kterou jsme měli připravených tradičních pět otázek.

Paní Dášo, jak a kdy jste se dostala do Angusfarm? Jste vyučená cukrářka?

Vyučená cukrářka nejsem a k této profesi jsem přišla jako slepý k houslím. Deset let jsem pracovala jako kuchařka v Dětském domově v Nepomuku. Kvůli změnám v legislativě musela být ale tamní kuchyně uzavřena a já se tím pádem dostala do Angusfarm, kam sháněli paní na mytí nádobí. Později jsem začala také kuchařům připravovat suroviny, chystala jsem na talíř přílohy apod. Nakonec jsem byla oslovena s dotazem, zda bych nechtěla zkusit tvorbu dezertů. Souhlasila jsem a pustila se do toho.

Dnes mám na starosti všechno sladké, co má restaurace v nabídce, navíc peču i sušenky ke kávě. V Soběsukách pracuju dvanáctým rokem a třetí rok se věnuju cukrařině. Moc mě to baví. Ráda experimentuju. Se šéfkuchařem Jardou Viktorou pořád vymýšlíme nové věci.

Jste vy sama milovnicí sladkého?

Sladké jím tak nějak přiměřeně. Vyloženě se na něj netřesu, ale občas si něco dám. V oblibě mám lehké dezerty, například s mascarpone a ovocem. Z klasických zákusků nepohrdnu věnečkem.

Jaké sladkosti vás baví tvořit a čemu byste se naopak nejraději vyhnula? Dal by se určit druh
dezertů, který je nejtěžší na přípravu?

Mám moc ráda raw – „živé“ – dezerty. Korpus tvořím z datlí a kešu ořechů, které se na několik hodin namočí do horké vody a poté se vymixují s kokosovým olejem, medem a citronovou šťávou. Do vzniklé směsi pak přidávám různé ovoce nebo třeba kakao. Se surovinami si můžu pohrát, kombinovat je a obměňovat, to mě opravdu baví.

Na druhou stranu nemám příliš v lásce potahování dortů. Co se týče přípravy, nevím, zda se dá určit jeden obecně složitý dezert, ale pro mě osobně bylo těžké například pečení tradičních francouzských croissantů.

Jaké dezerty si u vás nejčastěji objednávají hosté?

Velmi oblíbený je nepečený tvarohový dortík. Korpus je ze sušenek a trochy másla, krém tvoří bílá čokoláda, šlehačka a tvaroh a nahoru na ozdobu se přidá ovoce. Obecně mají lidé rádi spíše
odlehčené dezerty.

Na závěr se vás, stejně jako každého, zeptáme na oblíbenou kuchyni, oblíbené jídlo a top pokrm
z menu Angusfarm.

Oblíbenou kuchyni asi nemám, když je jídlo dobré, dám si ho a nezáleží na tom, z jaké kuchyně pochází. Mým favoritem z tradičních pokrmů je svíčková. V Soběsukách si pak nejraději dávám tatarák.