František Gerát už čtyři roky kouzlí u nás v Angusfarm za barem, kde připravuje nápoje. Kromě toho je naším vrchním sommelierem. Co ho na práci s víny nejvíc baví, jaké nejvzácnější víno pil a co rád dělá ve volném čase? To se dozvíte v tomto rozhovoru. 🙂

Kdy a na jakou pozici jsi nastoupil do Angusfarm? Máš vzdělání v oboru gastronomie?

Jsem vyučený kuchař-číšník a k tomu jsem přidal dvouletou nástavbu. Během studia jsem si vyzkoušel práci na place i v kuchyni, nicméně na plac mě to jednoznačně táhlo více, rád jsem mezi lidmi. Do Angusfarm jsem přišel na začátku roku 2020. Dozvěděl jsem se přes známého o volném místě a následně oslovil manažera Petra Berku. Nastoupil jsem do týmu servisu, pak se stal barmanem a později také sommelierem.

Měl jsi už před nástupem do Angusfarm nějaké zkušenosti se sommelierstvím?

Ne, do téhle oblasti jsem pronikl až tady. Nejdřív jsem se učil sám a poté jsem absolvoval sommelierský kurz na Moravě v Kurdějově. Zde jsem se dozvěděl spoustu cenných informací o výrobě vína, o různých odrůdách, ze kterých zemí pocházejí a jak se křížily, naučil jsem se úrovně klasifikace a oceňování vín. Součástí kurzu bylo také znalectví ostatního alkoholu a doutníků a něco málo o sýrech a čokoládách. Samozřejmě jedním kurzem to neskončilo, vzdělávám se dál, pořád je co se učit.

Co je pro tebe na práci s vínem nejzajímavější?

Každý ročník chutná jinak. Každý druh vína i každé vinařství má svůj příběh. Co mě fascinuje, je to, že v určitých regionech, například ve Francii, opravdu dbají na tradici a třeba už 200 let se věnují pouze jedné odrůdě, nikdy se tam nepěstovalo ani nebude pěstovat nic jiného.

Ty sám jsi spíše vinař, nebo pivař?

Obojí. Při posezení s kamarády nebo na žízeň si obvykle dám pivo. Doma si zase raději otevřu víno.

Jaké víno je tvé oblíbené?

Mám rád takové zvláštnosti. Zaujalo mě třeba Barolo Chinato, které je kořeněné chininem a fortifikované. Výslednou chuť bych přirovnal k toniku smíchanému s červeným vínem a medem. Pochutnám si také na patnáctileté sherry Don Zoilo, táhlé jako máslo a hodně sladké.

Ochutnal jsi někdy nějaké opravdu vzácné víno?

Pil jsem výborné šampaňské z roku 1997, což je mimochodem i můj ročník narození. 🙂 A pak armagnac z roku 1945, ten byl přímo úžasný.

Máš v oblasti sommelierství nějaké vzory?

Určitě je jím sommelierský guru Ivo Dvořák a dále naši dodavatelé Pavel Buble a David Král.

Kromě vín se věnuješ také sirupům do limonád, kterými se můžeme v Angusfarm osvěžit. Jakým způsobem je připravuješ a podle čeho vybíráš konkrétní příchutě?

Snažím se vybírat suroviny podle sezóny a lokálnosti, například borůvky, maliny, jablka, švestky… Co se týče přípravy, konkrétní ovoce se musí přebrat, zbavit věcí, které nejsou žádoucí – jako stonky a vadné kusy. Zalije se vodou a nechá rozvařit. Směs se rozmixuje, osladí a znovu provaří. Poté se musí propasírovat, abychom se zbavili i těch nejjemnějších hrubších částeček. Nakonec se sirup dochutí, pokud je třeba, a zavaří. Takhle je hotový a může se použít pro přípravu limonády. Moje oblíbená příchuť je švestková, která se hodí pro nadcházející zimu.

Jaké jsou tvoje koníčky?

Kromě počítačových her, četby fantasy a trávení času s rodinou zahradničím. V Nepomuku, kde bydlím, mám svou vlastní zahrádku.

Každého se na závěr ptáme na oblíbené jídlo z menu Angusfarm. Které je to tvoje? A jaké bys k němu doporučil víno? 🙂

Kdykoliv si rád dám grilované dršťky. Zrovna k nim, jelikož jsou chuťově výraznější, bych si dal sklenku Malbecu. 🙂