Vařil u nás král – Jan Horký…

Honza Horký už je jako jeden z nás. Do Soběsuk jezdí už tři roky a obohacuje nás svým uměním i přátelstvím. Honza je kuchař od pánaboha. Má za sebou kariéru jako víno – Kuchař roku, kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, jezdí na Bocuse D’Or,  má medaile z olympiády, vařil pro Baracka Obamu…

Jsme vděční, že každý rok přijme naše pozvání na již tradiční Gastro & Sommelier. Páteční večírky jsou parádní! Skvostné jídlo, parádní víno, výborná atmosféra, milí lidé..rodinná večeře

Tentokrát Honza spolu s Lerym (Miloslav Lerch náš sommelier) připravili zase o kus lepší zážitek než posledně. Osm chodů spárovaných s vynikajícím vínem nemělo chybu.

Honza menu otevřel Marinovaným pstruhem s ragout z říčních raků k tomu Lary naléval bílé Château Chantegrive 2012, Graves, Bordeaux. No rozjelo se to pěkně:). Vrcholy ale měly ještě přijít.

Tatarák z celerovým purée? Koukáme jako vejři a čekáme co bude. Pecka! Krém z celeru, studená hovězí kulička z hovězího tataráku s řeřichou a k němu Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2012, Billaud-Simon… Nejlepší hovězí z plemene Angus samozřejmě od nás, celer se svou zemitostí zlehčený smetanou krásně doprovodil chuť hovězího… Paráda.

Jedeme ale dál. Variace z karotky? Ano Honza vytvořil jen z mrkve a pár dalších surovin nádherný talíř. Pil se lahodný riesling od Martin Schaetzela.

Nevím jestli to víte, ale Honza se svým týmem vyhrál cenu za nejlepší jídlo z vepřového masa na soutěži Sirha Cup v Lyonu. Je to taková předsoutěž Bocuse D’Or. Mini jelítko, omáčka z červené řepy a Moulin en Vent 2010, Beaujolais cru byl asi nejlepší chod večera. Alespoň pro mě a náš stůl. Výrazná chuť jelítka, ovocitá řepa v několika provedeních…Dali bysme si další a další…

Následovala jehněčí kotletka a hráškové rizoto s omáčkou z hořké čokolády. Bomba! Lery vybral Château Cantemerle 2008, Haut Médoc Grand Cru Classé. Opět trefa do černého. Jehněčí bylo asi připravené souse-vide a pak smažené a mělo konzistenci vemínka. Alespoň tak mi to přišlo. Vzpomínky na dětství… Nádherný chod…

Na tenhle chod jsem byl hodně zvědavý – Hovězí váleček nízkého roštěnce na jarní louce s Le Pigeoulet 2011, Vignobles Brunier. Pánové a dámy takhke vaří Honza Horký z hovězího masa z Angus Farm Soběsuky! Dokonale upravené maso, brambůrky, houbičky enokitake, shitake… Ufff. Proč ten kluk nemá hvězdu Michelin? Asi proto, že nežije ve Francii:)….

Jdeme do finále. Bohužel. Kroketa z kozího sýra, brokolicová espuma s medem s Haut Montravel 2011, Domaine de Mayot to byl skvost. Menu končí Honza s Larym nás připravují na dezert. Jemný kozí sýr z farmy Držovice s brokolicovou espumou (stříká se ze šlehačkové lahve) měl světové parametry. Umami se hlásí – smažený sýr, brokolice, smetana – a med jim mává.

Dezert obstaral Pudink z černého rybízu s bílou čokoládou, zmrzlina z nízkotučného jogurtu s Théophile rosé, Champagne. Znáte ten pocit, když končí něco krásného, ale stejně se zubíte od ucha k uchu? Ten měla skoro čtyřícitka hostů v narvané hospůdce Angus Farm Soběsuky kousek od Nepomuka, kde se i normálně vaří jako z partesu. Kdo seděl tenhle pátek doma a miluje dobré jídlo, měl by se nad sebou zamyslet:)…

Utíráme slzy a Honzovi a Lerymu tleskáme. Kluci děkujeme! Poděkovat musíme i milé a bezchybné obsluze. Holky děkujeme!

Přístí G&S bude 12. června. Kdo bude vařit? Zatím překvapení… Bude to ale jeden z top českých kuchařů.