Letošní předposlední Gastro & Sommelier proběhlo u nás v Soběsukách pod taktovkou Filipa Sajlera. Byla to jízda. Filip má neskutečně poctivý přístup k vaření. Je strašně zajímavé vidět, jak se jednotliví špičkoví kuchaři postavili k výzvě vařit z našeho hovězího masa. Filip bezvadně prokládal jídla z hovězího s lehčími pokrmy z ryb, zeleniny nebo krevet. Lery, náš sommelier, vyladil vína opět parádně.

Představte si lahodně ochucený tatarák s mušlí svatého Jakuba a kaviárem… Filip zahájil útok na naše chu’tové buňky hezky zostra. Pak vám na stole přistane dokonale připravená treska s krásně anýzovou chutí fenyklu. Úžasné odlehčení a zároveň příprava na další hovězí chod. Tím byla roštěná, ale jaká! Marinujete roštenou v citrusech, soli a cukru asi 12 hodin. Pak ji zprudka opečete, osušíte, necháte vychladnout a zase naložíte na 8 hodin. Vytvoříte prostě skvost. Teda asi se vám to nepovede jako Filipovi, ale kdo seděl ten den u stolu v Soběsukách děkoval Bohu, že může tohle jídlo jíst.

V polovině menu byl čas na skoro vegetariánský chod. Lahodná karotka s ořechy a rozinkami byla skvělá. Teď pozor, přichází podle mne vrchol večera. Dušená oháňka s kroupami a bramborovou kaší. Zní to fádně? Naopak, byla to lahůdka – rafinované, poctivé jídlo šmrcnuté šafránem. Když máte super suroviny…

Připlouvá kreveta s hráškovým pyré a mákem. Co k tomu říct? Stručně řečeno úžasný chod. Tohle nikdo nečekal. Jak si budou rozumět kreveta s mákem…= výborně! Po krevetách přišel čas na hovězí krk připravený po thajsku. Výborné, křehké maso, úžasná omáčka s chutí skořice, chilli, koriandru… Zase parádní chod! Dezert byl výborným zakončením dalšího úžasného večera. Chladivá sladká  dobrota. Filipe, díky!

Nesmíme zapomenout na vína. Opět je vybral sommelier Lery (Miloslav Lerch). K jídlum pasovala neskutečně! Je radost když víno podpoří jídlo a obráceně.

Poslední G&S letošního roku bude v režii Jiřího Štifta. Očekáváme opět zážitek! Včas vám dáme vědět co a jak…