Jak už jistě víte a jak se dá také snadno odvodit z názvu naší restaurace, při přípravě steaků zpracováváme hovězí maso plemene Aberdeen Angus z místních chovů. Co všechno víte o tomhle plemeni? Pojďte se mu spolu s námi podívat na zoubek.

Plemeno Aberdeen Angus patří mezi nejchovanější masná plemena na světě. Pochází ze severovýchodního Skotska z hrabství Aberdeenshire. Základ plemene položil na začátku 19. století vyšlechtěním z místního skotu chovateli Hugh Watson z Keilloru v hrabství Angus. Později ho „dotáhl“ William McCombie z Tillyfour v Aberdeenu – odsud tedy pochází název plemene Aberdeen Angus. Ve čtyřicátých letech 19. století byla založena v Anglii první plemenná kniha a už v roce 1860 putovala první zvířata do Kanady a později do USA. Později proniklo plemeno do Jižní Ameriky, Austrálie, Afriky i na Nový Zéland a dnes najdeme v hojném zastoupení Aberdeen Angusy také v České republice (první telata se zde narodila v roce 1992).

Poznávacím znamením skotu tohohle plemene je bezrohost a také jednolitá barva srsti – buďto černá, nebo červená. Zvířata mají jemnou kostru, jsou dobře osvalená a jejich tělesná stavba je kompaktní a harmonická. Dospělé krávy váží kolem 700 kilogramů, hmotnost dospělého býka může dosáhnout až 1 300 kilogramů.

Aberdeen Angus vyniká svou přizpůsobivostí a odolností vůči nepříznivým klimatickým podmínkám. Zvládá dobře využívat pastvy. Maso z tohoto plemene patří mezi nejchutnější, co se týče mas vhodných k přípravě steaků. Má specifickou chuť, je křehké, jemné a šťavnaté, může dosáhnout vysokého stupně mramorování.

Tak co? Sbíhají se vám sliny? Pokud ano, mrkněte na naši nabídku a zarezervujte si stůl v naší restauraci.